26 december 2006

Linji langs de meetlat van Geweldloze Communicatie

Het boek Geweldloze Communicatie – ontwapenend en doeltreffend van Marshall Rosenberg staat op de leeslijst van de Peace Maker Sangha van Bernie Glassman. De redactie van Zensor stuurde een wakkere redacteur op pad om zich in dit baanbrekende boek te verdiepen, en met behulp hiervan zenmeester Linji langs de meetlat van Geweldloze Communicatie te leggen. Helaas moeten we melden dat Linji een dikke onvoldoende scoort.

De monnik vroeg Linji: ‘Hoe ziet de Ware mens zonder rang of stand er uit?’’
De meester verliet zijn zetel, greep de monnik vast en sprak: ‘Spreek! Spreek!’
De monnik wilde juist iets gaan zeggen, toen de meester hem losliet, opzij schoof en zei: ‘Deze Ware Mens zonder rang of stand: wat een stuk stront!’
Daarop verliet de meester de hal.

Deze anecdote vormt een schrijnend voorbeeld van wat op de achterflap wordt aangeduid: “de manier waarop we communiceren is – meestal onbedoeld – gewelddadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend zijn.”

Laten we eens kijken wat Linji hier allemaal fout doet. Allereerst moeten we zeggen dat hij de monnik in zijn waarde had moeten laten. Tenslotte stelde die een oprechte vraag. Had Linji nu maar hoofdstuk 2 gelezen (Waarnemen zonder oordeel). We moeten hier helaas een 4 uitdelen.

De agressieve manier waarop Linji reageert, doet vraagtekens rijzen of hij wel in contact staat met zijn gevoel. Laat hij hoofdstuk 3 maar eens tot zich nemen, waarin wordt uitgelegd hoe we onze gevoelens moeten herkennen, erkennen en uitdrukken. En dan kan hij meteen door naar hoofdstuk 4. Dat gaat over verantwoordelijkheid nemen voor onze gevoelens. Wederom een 4.

Gelukkig scoort Linji beter op hoofdstuk 8 (Boosheid volledig uiten). We kunnen hem hier een 8 toekennen. Maar hoofdstuk 11 daarentegen (Waardering uiten), daar zou Linji nog heel wat kunnen opsteken. Zo zonder iets te zeggen de hal verlaten, dat getuigt niet van waardering en respect voor de behoefte van de ander.

De eindconclusie mag duidelijk zijn: waar het om het vermogen tot ontwapenend en doeltreffend communiceren gaat, heeft de heer Linji nog heel wat te leren. Gelukkig voor hem geeft Marshall Rosenberg ook cursussen en seminars.

Geen opmerkingen: